Bästa träningsprogrammet

Besöksstatistik

  • 63 767 besök

Jag får ganska ofta frågan om vilket träningsprogram som jag tycker är det bästa. Vad det är som gör det till det bästa programmet? Människor är ofta villiga att offra väldigt mycket för att kunna anpassa sig till det perfekta träningsprogrammet. De behöver bara veta hur det ser ut, så det kan omplanera sin vardag för att kunna träna efter det perfekta programmet. Men faktum är att det som avgör hur bra ett program verkligen är, är hur bra du utvecklas på det. Om du inte utvecklas av ditt program, så är programmet inget bra – för dig. Det kan vara ett fantastiskt bra program för någon annan, men inte för dig.

Syftet med att följa programmet var att du skulle få resultat, så om de uteblir är programmet inte rätt för dig. Eller så är det du som gör fel. Men egentligen spelar det ingen större roll, för om du har ett program som du inte klarar av att utföra finns det ingen mening med att fortsätta med det.

Hemligheten med att hitta det perfekta programmet, är att lista ut precis vad det är DU behöver för att bli starkare, snabbare och/eller uthålligare.

Det är lätt att ladda ner färdiga programmallar från diverse sidor och av olika tränare. Eftersom jag är bekant både med Boris Sheikos träning och med Westside Barbells träningsmetodik får jag ibland mail från folk som säger att det måste vara något fel i ett upplägg, för dom klarar inte av att följa det. Det är viktigt att komma ihåg att program som ligger ute på nätet inte är individuellt anpassade, det är du och kanske tusentals till människor som tränar efter de uppläggen (beroende på upplägg). Det som skiljer mest om ni får resultat eller inte, är ifall du har förmågan att omstrukturera och ändra dom delar i programmet som inte passar dig. Som Boris själv flera gånger påtalat när vi pratat, programmen är inte tänka att följas till punkt och pricka utan att fungera som en mall. Du kan ladda ner hans app i appstore, men anpassa upplägget efter dig själv. Westside har inget färdigt program att följa, om du inte läser exakt vad de själva tränat för det hamnar ibland i bloggen. Utan de brukar ge alternativ på övningar i en spreadsheet som du har att välja bland, men du måste själv komma på vad du behöver.

Många tränare är väldigt trogna sina system, så dom försöker också anpassa individen utifrån programmet. Kan vi ett system så vill vi givetvis att våra klienter tränar efter det systemet. Kan vi flera system, kan vi ibland välja att låta klienterna följa olika system i olika perioder beroende på behov. Förstår vi systemet mer på djupet, blir det lättare att skräddarsy programmen med olika delar från olika system för maximala resultat. Det är inte bara den reella styrkeökningen som är intressant, utan även hur du kan planera din rehab/prehab, rörlighet, återhämtning, mental fokusering osv. Det är många delar som måste falla på plats för att du ska kunna leverera max under en längre period.

Om Stefan Waltersson 123 artiklar
Stefan Waltersson är tränare, skribent, och författare. Han är Certifierad Westside Barbell special strength coach, PT, kinesiolog, idrottsmassör, KS terapeut, undersköterska och grundare av av Seminoff Sport & Rehab 2004. Stefan har tidigare arbetat inom neurologi (Sahlgrenska) och utöver det gått bredvid forskare inom mikrobiologi och klinisk kemi.