Metoden för garanterad framgång

Besöksstatistik

Inga träffar.

Omdömen

Har du någon gång funderat på varför vissa människor alltid ser ut att lyckas med allting? Vilket projekt de än går in i, så kan dom ro det i hamn. När man själv försöker, känns varje projekt helt omöjligt och man fattar inte hur dom kan lyckas hela tiden. De lyckas alltid knäcka koden för att förstå systemen, men för dig är det bara siffror. Nyckeln till att lyckas heter ”The Pareto-principle” och den kommer se till att du kan lägga 20% energi i varje projekt och ändå få 80% utdelning!
Följ med så ska jag förklara.

Namnet kommer från den italienska ekonomen Vilfredo Paleto som redan 1896 publicerade ”Cours d’économie politique” där han beskrev något som han kallade för en 80/20 regel. Han kunde visa att 80% av all mark i Italien ägdes av 20% av befolkningen. När han också la märke till att det var 20% av ärtskidorna i trädgårdslandet som gav 80% av utdelningen började han intressera sig för att förstå förhållandet saker och ting emellan.

De kunde se inom affärsvärlden att 80% av intäkterna utgjordes av 20% av kunderna. Tittar man närmare på hur man pratar, så kan man se att vi använder ungefär 20% av alla ord från vårt språk ungefär 80% av tiden. Det betyder att om vi lär oss dessa 20% av ett främmande språk så kommer vi förstå en övervägande del av det människor från det landet säger. De andra orden kommer vi antagligen också förstå, eftersom vi kan sätta dem i en kontext av det vi redan förstår av de 20% vi lärt oss.

Det här går igen i allting vi gör och det anses vara ett axiom att det förhåller sig på det viset. 1989 tittade man på människors tillgångar runt om i världen och såg att 82,70% av världens tillgångar ägdes av 20% av jordens befolkning. Inom IT-världen konstaterade Lowell Arthur ”20 percent of the code has 80 percent of the errors. Find them, fix them!”, de kunde också se att den svåraste 20% av kodningen tog 80% av tiden för programmeraren att koda.

Det fungerar även inom idrotten. Hos baseball spelarna kunde de se att 15% av spelarna, genererade 85% av vinsterna. Medan de andra 85% tillsammans bara avgjorde 15% av matcherna. Pareto ansåg att det var 20% av träningen som en idrottare utövade, som gav 80% av utdelningen även om du tränar på gym eller är ute och springer.

Som du ser går det igen i allting. Pareto-principen är inte exakt, ibland slår den 70/30 men det är högt osannolikt att utgången blir 50/50 i något område. När jag själv förstod detta gick jag igenom min garderob och insåg att jag bara använde 20% av alla kläder som låg där. De andra kläderna var såna kläder jag tog ut, tittade på, tänkte nää och vek ihop igen för att lägga tillbaks.

Det var alltså 20% av kläderna jag använde och de andra 80% använde jag inte, men de tog 80% av min tid som jag tillbringade vid garderoben när jag skulle välja kläder. Jag rensade ur garderoben och flyttade alla kläder jag inte använt på 6 månader, det sparar mig både tid och energi. Ta en titt hemma, du kommer se att du har flera skor du inte använder. Har du 5 par skor, är det ett par du använder 80% av tiden. Lägg undan de andra 4 paren. Du kan ta fram dom när du använder dom, men låt dom inte ligga framme och ta din energi. Titta bland porslinet, i kylskåpet osv. Det är ganska fascinerande hur det förhåller sig och hur mycket saker vi har som tar vår energi

men ger väldigt lite i utbyte tillbaka. Har du saker du inte använder och inte kommer att använda, skänk bort dom till någon som gör det.

“Understanding the height of the mountain is one thing but understanding the shape of the
mountain is crucial when deciding the best way to the top.” / Louie Simmons

Nyckeln alla letar efter för att knäcka koden, heter the Pareto principle. Om du kan förstå vilka 20% av det du ger dig in i som ger dig 80% av resultaten, slipper du lägga tid på sådant som bara kommer ge dig frustration och stjäla din tid. För att hitta den måste du först känna till dess existens. Annars kommer stressen över att behöva lära dig 80–90% av varje system kännas så stort och omöjligt att du aldrig ens försöker. Vill du lära dig spela gitarr, så lär dig vilka 20% av ackorden som utgör 80% av alla musikstycken. Vill du skriva en bra CV så ta reda på vilka 20% av ditt CV som arbetsgivaren kommer att lägga vikt vid och gör den bättre. Vill du lära dig franska, ta reda på vilka ord och fraser som används mest. Ett bra tips att lära sig meningar och fraser du använder när du ska gå ut och äta. Det brukar ge en bra uppfattning om meningsuppbyggnad, artighetsfraser, att lägga rätt betoning osv.

Du har nu fått en inblick i:

  • Hur 20% av din insats ger dig 80% resultat.
  • Varför vissa aldrig lyckas hur mycket tid de än lägger ner och varför andra alltid lyckas.
  • Hur Du skapar en strategi för att lyckas!
Om Stefan Waltersson 123 artiklar
Stefan Waltersson är tränare, skribent, och författare. Han är Certifierad Westside Barbell special strength coach, PT, kinesiolog, idrottsmassör, KS terapeut, undersköterska och grundare av av Seminoff Sport & Rehab 2004. Stefan har tidigare arbetat inom neurologi (Sahlgrenska) och utöver det gått bredvid forskare inom mikrobiologi och klinisk kemi.