Nu har Ryssen varit här!

Besöksstatistik

  • 43 621 besök

Rysslands forna landslagstränare i styrkelyft 1999-2005 var på besök hos Seminoff i Hindås, utanför Göteborg och höll ett tvådagars seminarium i styrkelyft. Under sin tid som landslagstränare var ryssarna obesegrade på samtliga 7 EM och VM där samtliga atleter tog medalj.

Den 19-20 maj höll Boris Sheiko ett seminarium hos Seminoff i styrkelyft där han gick igenom delar av det som innefattar av hans eget träningssystem som kort och gott kallas Sheiko-method. Faktum är att Boris Sheiko till och med har disputerat och är professor i styrkelyft hemma i Ryssland, vilket han är ensam i världen om. Han har skrivit närmare 20 böcker och mer än 150 artiklar om styrkelyft. Utöver det har han tagit fram 9 World champions som tillsammans tagit 40 guldmedaljer.

Redan på Landvetter flygplats visade Boris upp en av hans senaste böcker, en tegelsten på 500 sidor som handlade om enbart bänkpress. Det är fantastiskt att se hur gediget man kan analysera och beskriva en övning som egentligen bara handlar om att ta emot en skivstång till bröstkorgen och lyfta upp den igen. Det fanns beskrivningar från gammal rysk litteratur som sträckte sig tillbaka ändå från 1911. Alla faktorer räknas för att bli bättre. Det är detaljer som skiljer bra från perfekt och en liten detalj kan byta ut ditt brons mot en guldmedalj!

Förra året hölls också ett seminarium med Boris i Sverige där han gick igenom sitt sätt att lägga upp programmering i träningen och han kollade igenom tekniken på samtliga lyft hos alla deltagare. Det var fantastiskt lärorikt och de som gick förra året hade väntat sig det skulle bli repetition av samma innehåll i år igen. Men där bedrog sig allihop. I år hade hade Boris tagit med sig dokument där han gick igenom och diskuterade de 10 vanligaste uppläggen inom träning, när de passade, vilka de passade för och vilka som inte skulle träna dessa. Han gick igenom något som heter conjugate method där man byter ut en övning mot en snarlik övning för att få likvärdiga resultat på musklerna utan att trötta ut nervsystemet, vilket gör att atleten kan träna på en högre nivå under längre tid utan att trötta ut kroppen. Ett sätt att förhindra kroppen från att bli för utmattad. Du kan få ut mer av din träning med mindre ansträngning!

Det pratades också om ett väldigt kontroversiellt tema. Nämligen barn och träning. Hur ska barn tränas i olika åldrar för att utveckla styrka. Själv tränar Boris barn från 5 år och uppåt. Men i början handlar det främst om lek och att få barnen att skapa ett bra förhållande till träningen där de tycker att det är kul och vill stanna kvar och bli bättre. Teknikträningen är också väldigt viktig och i början tränar barnen bara med en pinne som väger mindre än 1 kg. Boris pratade också igenom ryska studier som visade på att barn som belastades med vikt för tidigt kunde utveckla skolios.

Om Stefan Waltersson 122 artiklar
Stefan Waltersson är tränare, skribent, och författare. Han är Certifierad Westside Barbell special strength coach, PT, kinesiolog, idrottsmassör, KS terapeut, undersköterska och grundare av av Seminoff Sport & Rehab 2004. Stefan har tidigare arbetat inom neurologi (Sahlgrenska) och utöver det gått bredvid forskare inom mikrobiologi och klinisk kemi.