Träna bort överträningen!

Många som tränar – tränar för enformigt, vilket gör att de drar på sig skador och blir övertränade.  Jag pratade nyligen med en hockeytränare som berättade att det blir allt vanligare att målvakter får byta höftleder innan de fyllt 20 år. Genom att minimera skador och risk för överträning, kommer du också att maximera dina resultat! Läs artikeln under bilden!

 

View this post on Instagram

 

More work doesn’t mean bigger results. #westsidebarbell #conjugatemethod #louiesimmons #strength101 #gym

A post shared by Westside Barbell (@westsidebarbellofficial) on

Flera atleter som har styrketräningen som ett komplement till sin idrott, tränar mycket gym när det inte är tävlingssäsong. Under säsongen drar de ner på styrketräningen till förmån för matchträning, vilket gör att de under hela säsongen tappar muskelmassa. En hockeyspelare berättade att hans tränare sagt till killarna på klubben ”se till att träna och bygg riktigt mycket muskler nu, så ni håller hela säsongen!”. Det betyder att de räknar med att tappa styrkan de byggt upp, i slutet på säsongen var alla som svagast.

Tänk om de istället behållit 1–2 fyspass per vecka och bibehållit styrkan de tränat upp utanför säsongen. Då hade de kunnat fortsätta bygga upp kroppen där de slutade innan tävlingssäsongen. Styrka är nämligen mer komplext än att lyfta tungt i bänkpress eller att kunna knäböja stora vikter. Styrka är det som bär uppe hela vår struktur, det är muskler som bär uppe vårt skelett och ska hjälpa oss till återhämtning efter vi presterat. Det ska vara en stabilisator under tung belastning, det ska hjälpa oss absorbera kraft utifrån så som slag, hopp, tacklingar etc.

Conjugate träning är ett system som tar till vara på dina kvalitéer och hjälper dig utvecklas under hela året. Det är sprunget ur tyngdlyftning och styrkelyft, men går att anpassa för alla idrotter. I USA tränar Westside Barbell allt från MMA fighters till militärer, poliser, hockeyspelare, crossfit-atleter, fotbolls-spelare osv.

Det hela bygger till stor del på att man tränar muskler i de specifika rörelsekomplex du behöver vara stark i för att komma framåt. Stor vikt läggs vid något som kallas för GPP som står för General Physique Preparation. Det kan vara att dra en släde, jobba med indian clubs eller battlerope.

Jag minns en klient jag hade som styrketränade 4 gånger i veckan och körde en klass spinning i veckan för att få med sig konditionsträningen som han egentligen tyckte var väldigt tråkig. Så jag hjälpte honom att lägga om styrkepassen med pulshöjare och träna hela komplex istället. På 3 veckor var spinningen för lätt tyckte han. Samtidigt hade han ökat sin förbränning, förbättrat sin kondition och blivit starkare. I det fallet kunde han minska träningsvolymen och trots det öka resultaten avsevärt!

 

Vill du ha hjälp med att anpassa träningen för din idrott? Skicka ett meddelande så hjälper vi dig.

    Om Stefan Waltersson 124 artiklar
    Stefan Waltersson är tränare, skribent, och författare. Han är Certifierad Westside Barbell special strength coach, PT, kinesiolog, idrottsmassör, KS terapeut, undersköterska och grundare av av Seminoff Sport & Rehab 2004. Stefan har tidigare arbetat inom neurologi (Sahlgrenska) och utöver det gått bredvid forskare inom mikrobiologi och klinisk kemi.